Det ska egentligen inte gå att odla tobak så högt upp som i Dalarna. Men Lotta Bergstrand i Säter har lyckats med det omöjliga och startar nu det egna cigarrmärket Bergstrand Cigars.
– Jag läste om en cigarrtillverkare på Gotland och tänkte: Det här måste ju jag också prova, säger hon.
I Lotta och Gunilla Bergstrands trädgård i Säter råder egentligen växtzon tre eller fyra, enligt zonkarten som Riksförbundet Svensk Trädgård tagit fram. Men Lotta bedömer att klimatet på gården är mer som zon två, kanske tack vare närheten till sjön Ljustern. Sjöar brukar nämligen kunna ha en temperaturutjämnande effekt.
– En annan fördel är att vi har en rödaktig, fin jord som är en rest från gruvdriften i området. Jordmånen är väldigt viktig i tobaksodling och det är den som ger tobaken dess speciella karaktär, förklarar Lotta Bergstrand.
Hon driver ett medieföretag hemifrån och tycker om att koppla av ute i trädgården.
– Jag läste en artikel om cigarrtillverkaren Tektor på Gotland och tänkte att det här lät ju spännande. Och jag älskar att vara ute på gården så det passar mig bra att ha något praktiskt att hålla på med, vid sidan av mitt andra arbete.
För två år sedan petade hon ner de första tobaksfröna i jorden. Att odla tobak är en tålamodskrävande process: Först ska plantorna förkultiveras inomhus och i växthus innan de kan planteras ut på friland. När bladen börjar skifta i gult skördar man dem nerifrån, två blad åt gången. Skörden pågår från mitten av augusti fram till frostens inbrott. Efter det ska bladen torkas och sedan fermenteras. Allt som allt tar hela processen nästan ett år.
– Vi misslyckades lite med både torkning och fermentering det första året. Men jag läste på nätet och lärde mig mer och i fjol fick vi jättebra resultat, berättar Lotta Bergstrand.
Och när vänner och bekanta började fråga om att köpa cigarrer tänkte hon att det var lika bra att göra allt på laglig väg.
– Man får odla på hobbynivå, men om man ska sälja är det en annan sak. Nu har jag fått ett lokalt tillstånd att sälja cigarrer via min webbshop och jag har också produktregistrerat Bergstrand Cigars via en eu-portal. Det tog tid att fixa allt men nu är vi igenom det och kan lansera produkten.
Det är inte frågan om några stora volymer än så länge. Plantorna i den lilla odlingslotten producerar blad för ungefär 200 cigarrer. Bergstrand Cigars kommer att sälja två typer av cigarrer: long filler och shortfiller.
Bladen på en tobaksplanta innehåller olika mycket nikotin, längst upp är nikotinhalten som högst och den sjunker i de lägre placerade bladen. I en long filler-cigarr sorterar man bladen efter topp, mitt och botten och rullar varje blad i små kanaler. Bladen skärs ut så att de blir jämna och spillet används till att göra short fillers. Alla cigarrer rullas för hand på gammeldags vis.
– Short fillers är ofta maskingjorda men vi gör även dessa för hand, förtydligar Lotta Bergstrand.
När Bergstrand Cigars nu öppnar sin webbshop tror hon att de kan vara den enda cigarrtillverkaren norr om Gotland. Själv tycker hon om att unna sig en cigarr vid speciella tillfällen.
– Det är inte som att röka cigaretter, man röker mer som ett intresse än för att man behöver nikotin. Det är en social grej, flera personer kan röka på samma cigarr. Därför har vi också tagit fram tuber som man kan lägga cigarren i, då kan man röka på den under en hel kväll och lägga den i tuben där emellan, säger Lotta Bergstrand.
TEXT:
Karin Janson
Frilansjournalist & författare