Varning klass 2 mycket höga flöden

Kristina Mellberg, säkerhetssamordnare på Säters kommun inspekterar dammen vid Ljusterns utlopp. Vattnet hade vid lunch idag börjat passera reservkanalen. Foto: Lotta Bergstrand.

SMHI går ut med en varning i Dalarna inklusive Säters kommun om varning klass 2 mycket höga flöden. Säters kommun förbereder sig och uppmanar invånare att hålla uppsikt.

– Båtar och bryggor måste vara extra förankrade nu. Släpper de så kan de täppa till dammar som reglerar flöden, säger Kristina Mellberg som är säkerhetssamordnare i Säters kommun.

Advertisements

Stiger fort
Vattennivån i Ljustern i Säter stiger med 10-15 cm per dag. Vid hundbadets damm har vattnet börja passera via reservpassagen. Under dagen kommer Säters kommun att placera ut sandsäckar vid sågens lager.

– Kulmen tror vi att vi har nästa vecka. Vi har förberett oss länge och vi har information på vår hemsida om vattenflöden, säger Kristina Mellberg.

Advertisements

Rör inte dammar
Det är viktigt att ingen som inte är behörig reglerar dammar. Allting hänger på små marginaler vilket gör att dammarna regleras noga. Varje incident av egenmäktiga regleringar kommer att polisanmälas uppger kommunen.

Rapportera
Värmen gör att det blir ett stort tryck på vattendrag. Ser man att vatten till exempel tar sig över vägar eller att dammar blivit tilltäppta eller riskerar att brista så ska man kontakta Säters kommun.

Advertisements

Risshyttan vid 11.47 idag. Foto: Lotta Bergstrand.

Nisshyttevägen strax innan Herrgården vid 12.39 idag. Foto: Lotta Bergstrand.

Nisshyttevägen i höjd med Gessån vid klockan 12.48 idag. Foto: Lotta Bergstrand.

Larm om översvämning
Vid klockan 19.16 fick räddningstjänsten larm om översvämning i Embjörs utanför Säter. Det var stopp i en vägtrumma och vattnet steg upp på gatan och det fanns risk att det skulle rinna mot ett hus. Räddningstjänsten fick hugga upp runt trumman så vattnet leddes bort. Vid klockan 20.30 lämnade räddningstjänsten platsen.

Räddningstjänsten fick rycka ut till Embjörs i Nisshyttan på fredagskvällen för att leda om högt vattenflöde. Foto: Lotta Bergstrand.

Aldrig sett liknande
Carl-Johan von Rosen bor nästgårds med Embjörs och han riskerar att inte komma ut från gården om hans bro ger vika.

– Jag har aldrig sett så höga flöden här. Jag ser på träden att det har gått upp en meter, säger Carl-Johan von Rosen.

Carl-Johan von Rosen är omringad av vattendrag och den intensiva vårfloden kan göra honom strandsatt. Foto: Lotta Bergstrand.

 

Delningar
Delningar