Utökade larmkriterier är inte tidigare första hjälpen

Stefan Wengelin som är kårchef i Säter ser inta att det har blivit någon skillnad i kommunens satsning på utökade larm. Foto: Lotta Bergstrand.


Säters kommun meddelar via ett pressmeddelande att de beslutat att gå med i projektet för utökade larmkriterier för räddningstjänstens IVPA-enhet, i väntan på ambulans. Men det handlar inte om tidigare första hjälpen, den servicen står kommunen fortfarande utan.

Vid årsskiftet slutade Säters kommun med IVPA, första hjälpen. En verksamhet som motsvarade mer än hälften av brandkårens utryckningar. Prio 1 bilen åker endast på larm vid fara för liv.

Advertisements

– Utökningen som skett handlar om att IVPA även åker ut vid svåra bröstsmärtor och svåra andningsbesvär. Men detta är inte det som vi tidigare kallade första hjälpen. Tidigare hade vi cirka 140 utryckningar per år, nu ligger vi på cirka 60 stycken, det har mer än halverats, säger Stefan Wengelin, kårchef i Säter.

Ingen skillnad
Säters kommun offentliggör beslutet av utökade larmkriterier och citerar kommunstyrelsens ordförande:

Advertisements

”Det här är ett mycket bra resultat i samverkan mellan Säters kommun och landstingspolitikerna, säger Mats Nilsson (S), kommunstyrelsens ordförande.”

– Att vi inte åker på det som tidigare kallades första hjälpen innebär en försämring för medborgarna. Och vad gäller den utökade delen så har vi inte märk någon skillnad, säger Stefan Wengelin.

Advertisements

”På det här sättet utnyttjar vi också samhällsresurser”
IVPA verksamheten i Säters kommun utökas fram till den 30 april 2019 vilket innebär att Prio 1 bilen även ska rycka ut vid svåra bröstsmärtor och svåra andningsbesvär. Detta kan tyckas borde ingå i IVPAs grunduppdrag, vid fara för liv. Säters kommun meddelar dock att de står för eventuella kostnader för den utökade alarmeringen.

I samma offentliggörande citerar Säters kommun kommunstyrelsens vice ordförande:

”Det här har stor betydelse för säkerheten och tryggheten inte minst på landsbygden. Det är också en rättvisefråga genom att vi krymper avstånden för de som inte bor nära akutsjukvården. På det här sättet utnyttjar vi också samhällsresurser som annars skulle stått outnyttjade, säger Hans Johansson (C) kommunstyrelsens vice ordförande.


Läs tidigare artiklar:

Säters kommun har ingen IVPA-första hjälpen – Prio 1 bilens verksamhet har halverats
Säters kommun kan bli av med IVPA – första hjälpen, efter nyår


Delningar
Delningar