Trafikverket uppmanar att köra försiktigt förbi vägarbeten

Vägarbetare vill också komma hem efter arbetsdagen. Foto: Lotta Bergstrand.

Trafikverket meddelar att sommaren är högsäsong både för semesterresor med bil och för vägarbeten. Den farliga arbetsplatsen för vägarbetare kräver hänsyn och uppmärksamhet.

Advertisements

– För dig som kör är vägen bara en väg. Men för alla som arbetar med våra vägarbeten, är vägen en utsatt och farlig arbetsplats. Där krävs extra mycket hänsyn och uppmärksamhet från dig när du passerar, säger Bengt Olsson, presschef på Trafikverket.

Fler vägarbeten på sommaren
Anledningar till att vägarbeten görs på sommaren beror dels på att det måste göras på sommaren och dels för att arbetspendling och yrkestrafik inte är lika intensiv som under resten av året. När arbetena måste samsas med semestertrafiken, har bilister en viktig roll.

Advertisements

Restiden påverkas marginellt
Trafikverket menar att om man kör 100 kilometer i timmen i en mil på en väg som är skyltad med 90 kilometer i timmen så vinner man bara cirka 40 sekunder. På tio mil har man alltså sparat knappt sju minuter. Samtidigt har risken att dö mer än fördubblat om det händer en olycka.

Hänsyn
För bilister är vägen bara något som ska finnas där för att ta oss till en destination till en annan.  Men det tål att påminnas att vägen även är en arbetsplats. Trafikverket framskriver att alla vill komma hem från jobbet, även de som jobbar på vägen.

Advertisements

Delningar
Delningar