Tillstånd krävs för att sprida drönarbilder

Trots lagändring krävs tillstånd för att sprida drönarbilder. Foto: Lotta Bergstrand.

Den 1 augusti 2017 slopas kravet på tillstånd för att använda drönare med kamera. Men för att få sprida bilder och filmer från drönare behövs spridningstillstånd från Lantmäteriet.

Advertisements

– Det är inte fritt fram att publicera sina drönarbilder, exempelvis på sociala medier. Först måste man söka spridningstillstånd, säger Arne Bergquist, sekretessamordnare på Lantmäteriet.

Ny lag
Den 1 augusti i år införs ett undantag i kameraövervakningslagen. Undantaget innebär att företag och privatpersoner inte längre behöver tillstånd för att använda drönare utrustade med kamera. Däremot fortsätter en annan lag att gälla, nämligen lagen om skydd för geografisk information, meddelar Lantmäteriet.

Advertisements

– Den lagen säger att det fortfarande krävs tillstånd för att publicera eller sprida bilder och filmer tagna från drönare. Det innebär till exempel att det inte är fritt fram att lägga ut sina drönarbilder på Youtube eller i sociala medier, skriver sekretessamordnaren Arne Bergquist i ett pressmeddelande.

Beslut från Lantmäteriet
Lantmäteriet är den myndighet som beslutar om vem som får spridningstillstånd för bilder tagna från luften. Ansökningsblankett för spridningstillstånd finns på Lantmäteriets webbplats.

Advertisements

 

 

Delningar
Delningar