Svalt intresse för utbildning i brandskydd – men de som deltog var nöjda

Patrik Eriksson och Jenny Grankvist deltog på utbildningen. Foto: Lotta Bergstrand.

I tisdags utbildade Räddningstjänsten Dala Mitt medborgarna om brandskydd i hemmet. Intresset bland Säterborna var svalt och endast 3 personer kom.
Utbildningen anordnades på brandstationen i Säter under ledning av Magnus Elf Boberg och Torbjörn Törnqvist från heltidskåren i Falun. Deltagarna fick både teoretisk utbildning och praktiska övningar.

Advertisements

Konflikten
Det svaga intresset kan bero på den senaste tidens konflikt inom Räddningstjänsten Dala Mitt. Utbildningen utannonserades mitt i konflikten och kan ha uppfattats som att man som medborgare ska sköta räddningstjänsten på egen hand.

Torbjörn Törnqvist, styrkeledare och Magnus Elf Boberg, brandman höll i utbildningen. Foto: Lotta Bergstrand.

Advertisements

Viktiga övningar
Mycket kanske förefaller som överflödig information, men när man väl gör övningen så blir det inte alltid rätt. På utbildningen fick deltagarna släcka en mindre brand med brandsläckare. En viktig sak där var att om man håller i uppifrån på avtryckaren så är det svårt att få ut sprinten, man ska hålla i under för att inte nypa fast den. Släcka brand i kläder var också en övning.

Utrustning i hemmet
Räddningstjänsten rekommenderar att man har minst en brandsläckare i hemmet och då en pulversläckare på 6 kg.

Advertisements

– Underhållsmässigt så ska man ruska om släckaren lite då och då. En använd släckare är förbrukad, säger Torbjörn Törnqvist.

Magnus Elf Boberg berättar om vikten av brandvarnare, minst en per våning bör man ha. Han berättade också hur man ska göra om man bor i lägenhet.

– Lägenheter är byggda som brandceller, de ska hålla upp till 60 minuter. Gå aldrig ut i ett rökfyllt trapphus utan stäng dörren och larma, säger Magnus Elf Boberg.

Brandfilt bör också finnas, den kan även användas till att släcka mindre bränder förorsakade av till exempel ljus eller mindre bränder på spisen. Men i första hand gäller lock när det brinner i en kastrull.

 

 

Delningar
Delningar

Integritetsinställningscenter

Avsluta ditt konto?

Ditt konto kommer att avslutas och all din data kommer att raderas permanent och kan aldrig återskapas. Är du säker på att du vill fortsätta?