Södra Dalarnas Sparbank satsar på Säter

Mirja Herrdin, VD och Therese Oljans Backlin, marknadsansvarig på Södra Dalarnas Sparbank. Foto: Lotta Bergstrand.

Före årsskiftet i år öppnar Södra Dalarnas Sparbank i centrala Säter. Med kontanthantering och öppet fem dagar i veckan får Säter en bank med fullservice i Swedbanks gamla lokaler.

Advertisements

– Vi är väldigt glada att vi gör denna satsning på Säters kommun och hoppas att Säterborna uppskattar detta och kommer till oss. Vi tror stenhårt på Säter, säger Mirja Herrdin som är VD på Södra Dalarnas Sparbank.

Mirja Herrdin,VD, Södra Dalarnas Sparbank. Foto: Lotta Bergstrand.

Advertisements

Vinst återinvesteras lokalt
Södra Dalarnas Sparbank har 43 anställda och när den nya organisationen är sjösatt finns en bank i Hedemora och en i Säter. Inga uppsägningar kommer att ske. Södra Dalarnas Sparbank är Dalarnas äldsta Sparbank och i år firar de 180 år. Banken har verksamhet i Hedemora, Säters och Avesta kommun.

– Man ska välja oss som bank eftersom vi är en naturlig del av den lokala orten, vi är en naturlig del av Säter. Vi har ett lika stort genuint intresse av att det går bra för Säter som de som bor och lever här. De beslut som tas i banken görs av människor som har lokal förankring och har lokal kännedom. Våra vinster delas inte ut till några aktieägare utan återinvesteras lokalt. Varje krona stannar kvar i det lokala ekonomiska kretsloppet och skapar tillväxt och utveckling just här, säger Mirja Herrdin.

Advertisements

Tre kontor blir två
Kontoren i Långshyttan och Stora Skedvi stängs och istället öppnas banken i Säter. Banken i Säter blir i samma lokal som Swedbank hade sin bank. Fem personer blir stationerade i Säter och banken kommer att vara öppen fem dagar i veckan. Måndag och torsdag mellan klockan 10.00-18.00 och tisdag, onsdag och fredag mellan 10.00-15.00.

– I Säter kommer vi att skapa vad vi tror är ett mer framtidskontor. Det kommer att påminna mycket om Hedemoras lokaler, här har vi skapat känslan av att man ska vilja vänta, det ska kännas avslappnat. Miljön ska vara varm och behaglig att vara i, säger Milja Herrdin.

Kontanthantering
Banken kommer att hantera kontanter och fortsätta med det så länge det finns en efterfrågan.

– Det är en grupp på cirka 15 procent av befolkningen som får problem om vi inte hanterar kontanter, vi värnar om alla, därför kommer vi att ha den här tjänsten så länge det finns en större efterfrågan, berättar Mirja.

Lokal bank
Södra Dalarnas Sparbank är en fristående lokal bank till skillnad från andra affärsbanker. Förhållandet till Swedbank är något komplext men Mirja Herrdin förklarar att det fungerar som en modern familj. Vissa tjänster köper Södra Dalarnas Sparbank av Swedbank såsom till exempel IT-tjänster. Man kan tro att det är Swedbank som äger de lokala Sparbankerna men faktum är att det är tvärt om.

– Det är de lokala Sparbankerna som är de enskilt största ägarna av Swedbank, berättar Mirja.

På bankkontoret i Hedemora. Foto: Lotta Bergstrand.

 

 

Delningar
Delningar