Sara Stille gick ner 78 kilo på egen hand

Sara Stille före och efter 78 kilo. Foto: Förebild, privat. Efter, Lotta Bergstrand.

För cirka ett år och fyra månader sedan fick Sara nog, vågen visade 146 kilo. Hon började äta rätt, motionera och satte upp tydliga mål. Nu har hon tappat 78 kilo och satsar på Stockholm Marathon.
Sara är född och uppvuxen i Säter och bor numer i Avesta. Hon flyttade hemifrån när hon var 16 för att gå på gymnasiet i Hudiksvall. Idag jobbar Sara på Hedemora kommun vid överförmyndarkansliet.

Advertisements

Vi träffas på fiket vid Hotellet i Hedemora, där hon väljer en Loka istället för alla godsaker som erbjuds.

– Jag mådde dåligt både fysiskt och psykiskt. Det var väldigt påfrestande att vara så stor. Ont i ryggen, knäna och problem med både migrän och IBS. Men det var också jobbigt att känna att man var i vägen rent fysiskt för att man var så stor, säger Sara.

Advertisements

Nu sitter hon mitt emot mig. Hon väger 68 kilo och gnistrar av lycka och ödmjukhet inför sin nya rörliga livsstil.

Övervikten började i tonåren
Sara berättar att hon började bli överviktig på högstadiet och på gymnasiet gick det fort över till kraftig övervikt.

Advertisements

– Jag levde själv, 30 mil hemifrån. Ingen kunde kontrollera vad jag åt eller hur jag levde. Det var mycket godis, glass, fikabröd och snabbmat. Jag utvecklade ett extremt sockerberoende, säger Sara.

Gav sig själv en chans
Sara kontaktade sjukvården för att hon ville kontrollera sin hälsa innan hon började träna för att gå ner i vikt, då blev hon erbjuden att göra en gastric bypass. Men riskerna med komplikationer vid en eventuell operation gjorde att Sara valde att försöka själv.

– Jag ville ge mig själv en chans först. Jag tror att många resonerar så, att de har provat allt. Och så tänkte jag också, jag har provat varenda diet i hela världen. Men hade jag det egentligen, har jag gett allt jag kan, och det hade jag inte gjort, säger Sara.

Lagad bra mat
Idag tänker Sara mycket på vad hon äter. Ingen snabbmat. Godis och fikabröd är extremt sällsynt. Hon belönar sig själv istället med att köpa blommor när hon nått något delmål.

– Jag äter nu helst lagad bra mat. Godis och allt socker avstod jag helt de första åtta månaderna, berättar Sara.

Sara Stille. Foto: Lotta Bergstrand.

Hälsosamt liv
Det var inte viktminskningen som var första prioritet. Det första målet Sara satte upp var att leva ett mer hälsosamt liv och bli mer aktiv. På köpet rasade hon i vikt. Hon tränar sex dagar i veckan, varje pass är dock inte högintensiv träning. I januari sprang hon för första gången, målet var att kunna springa en mil. Nu springer hon 1,5 mil.

– Det var småsaker som inte ska vara jobbiga när man är 21 år. Till exempel att knyta skorna och gå i trappor. Idag brukar jag tänka på att min sambo väger lika mycket som jag har gått ner och då förstår jag bättre vilken påfrestning min kropp utsattes för, säger Sara.

Många följare på Instagram
Saras målmedvetenhet gjorde att följarna på Instagram rasade in. Hon är en förebild för många. Följarna fick bland annat se när hon provade att par byxor där hon fick plats med hela kroppen i ett byxben.

– Det handlar mycket om den egna inställningen. Jag föddes inte med en extra dos av motivation eller någon inre styrka som inte andra har. Jag satt där i min soffa sju dagar i veckan och åt godispåse efter godispåse och en dag så bestämde jag mig för att ändra min livsstil, säger Sara.

Funnit kärleken till sig själv och andra
Sara berättar att hon har hittat sig själv i sin nya livsstil där hon kan leva mer aktivt.

– Jag vill kunna utveckla min träning och önskar kunna springa Stockholm Marathon nästa sommar, säger Sara.

Under intervjun pratar Sara mycket och varmt om sin sambo som varit vid hennes sida. Att hon har funnit kärlek både till sig själv och i honom råder det ingen tvekan om.

 

 

Delningar
Delningar

Integritetsinställningscenter

Avsluta ditt konto?

Ditt konto kommer att avslutas och all din data kommer att raderas permanent och kan aldrig återskapas. Är du säker på att du vill fortsätta?