Ride of Hope – cykelloppet som stödjer insamling till Barncancerfonden

"Det här gör jag för att det är en bra grej för barn som drabbas av cancer", säger en av deltagarna i Ride of Hope. Foto: Lotta Bergstrand.

På Markus Erikssons gård i Landa, Stora Skedvi, stannar deltagarna efter en delsträcka för att vila och fylla på med energi inför nästa. Deltagarna och arrangörerna kämpar för forskning mot barncancer.

Advertisements

– Barncancer är en fruktansvärd sjukdom, det drabbar ett barn om dagen. Barncancer är än idag den vanligaste dödsorsaken bland barn mellan 2-14 år, vi vill stödja insamling till forskning kring detta, säger Markus Eriksson.

Umeå till Stockholm, Lund till Stockholm
Ett gäng cyklar från Umeå till Stockholm under åtta dagar, sträckan är cirka 100 mil. En annan grupp startar från Lund och åker till Stockholm under nio dagar, sträckan är cirka 120 mil. Alla gick i mål i Stockholm under söndagen.

Advertisements

– De som deltar är vardagsmotionärer, det är inga tävlingscyklister. Det finns ett antal elitmotionärer som ligger på 35 kilometer per timme i snitt, berättar Markus.

10-års jubileum
I år var det tionde året som loppet arrangerades. De första fem åren gick loppet bara från Lund men sedan fem år tillbaka så går starten även från Umeå. Anledningen till att loppet utökades var att cyklisterna passerar sju stycken barnsjukhus på hela sträckan.

Advertisements

– Det här är mitt tredje år som funktionär. För fyra år sedan cyklade jag två delsträckor efter att fått tips om detta från ett cykelgäng, säger Markus Eriksson som numer är ansvarig för depåerna.

Markus Eriksson, en av funktionärerna i rosa tröja ser till att deltagarna får fylla på med energi. Foto: Lotta Bergstrand.

Insamling
I anslutning till loppet har Markus en insamling via Barncancerns hemsida där man kan lämna stöd om man vill. Totalt har Ride of Hope samlat in 788 217 kronor hittills.

– Det här är så viktigt för mig, jag har ett par bekanta vars barn har drabbats, det måste vara så fruktansvärt, avslutar Markus.

Deltagarna rullar in på gården i Landa. Foto: Lotta Bergstrand.

 

 

 

Delningar
Delningar