Nya regler för föräldrar som kommer till Sverige med barn

Ny lagändring inom föräldraförsäkringen begränsar antal dagar. Foto: Lotta Bergstrand.

Riksdagen har beslutat om begränsad föräldrapenning för invandrare med barn över ett år. Syftet med lagändringen är att få bort den överkompensation som varit och för att underlätta familjernas etablering.
Under onsdagen förra veckan beslutade riksdagen att begränsa antalet dagar med föräldrapenning för barn som kommer till Sverige och som har fyllt 1 år. Skälet till beslutet är att föräldrarna ska kunna etablera sig i samhället tidigare och för att få bort överkompensation. De nya reglerna gäller från den 1 juli 2017.

Advertisements

Begränsningar efter ett års ålder
De nya reglerna innebär att föräldrar som kommer till Sverige med barn får rätt till 480 dagar med föräldrapenning om barnet blir bosatt i Sverige innan det fyller ett år, 200 dagar föräldrapenning om barnet blir bosatt under sitt andra levnadsår och 100 dagar efter det andra levnadsåret.

Beslutet kommer även att omfatta barn som blivit bosatta i Sverige efter den 1 juli 2010 och som då var äldre än ett år, där föräldrarna inte har tagit ut någon föräldrapenning före den 1 juli 2017.

Advertisements

Föräldrar som kommer till Sverige med äldre barn kan i dag få tillgång till lika många dagar med föräldrapenning som om barnet vore nyfött, meddelar Försäkringskassan via ett pressmeddelande.

 

 

Advertisements
Delningar
Delningar

Integritetsinställningscenter

Avsluta ditt konto?

Ditt konto kommer att avslutas och all din data kommer att raderas permanent och kan aldrig återskapas. Är du säker på att du vill fortsätta?