Nu öppnas ett nytt korttidsboende i Säters kommun – historisk satsning

Marie Edvardsson, Lisa Stenberg, Adriana Malmstedt satsar på vård och omsorg. Sofia Jarl (C), regionrådskandidat i Dalarna deltog på invigningen. Foto: Lotta Bergstrand.


På fredagen invigdes det nya korttidsboendet i Säter. Lisa Stenberg, Adriana Malmstedt och Marie Edvardsson står bakom den privata satsningen. Kliniken ligger på Vedgårdsvägen på Skönvik i Säter och har totalt 14 platser.
Invigningen som hölls i de nyrenoverade ljusa lokalerna inleddes av Adriana Malmstedt som hälsade alla välkomna.

Advertisements

– Vi är superglada att vi står här idag, det är en stor dag och vi har jobbat länge för detta. Jag vill också passa på att tacka alla samarbetspartners, våra familjer och kollegor. Ett speciellt tack riktas till Lisa, Marie, Cecilia Gustafsson, Anette Karlsson, Eva Backlund och Björn Grahn, säger Adriana Malmstedt som är verksamhetschef och delägare.

Vård i hemmamiljö
Lisa Stenberg berättar att det finns tre rum avsedda för demensvård och växelvård. I lokalen finns också en stor träningslokal för rehabilitering, här kommer också personalen att träna då företaget satsar på träning på arbetstid. Det stora allrummet är inrett i grått, grönt och natur för att få en lugn och fin hemmamiljö. Här finns även sju rum för somatisk omvårdnad det vill säga vård av fysiska åkommor och fyra platser för hospice, vård i livets slutskede.

Advertisements

– Alla rum är försedda med sammetsgardiner och lite choklad på kudden för att det ska vara lite extra lyx, säger Lisa Stenberg som också är verksamhetschef och delägare.

Lisa Stenberg, verksamhetschef och delägare klippte bandet och förklarade kliniken för öppnad. Foto: Lotta Bergstrand.

Advertisements

– Vi kommer även att erbjuda fortbildning och utbildning inom vård och omsorg bland annat demensutbildningar och gruppledarutbildningar, berättar Adriana Malmstedt.

Alla har rätt till god vård
Björn Grahn berättar om verksamhetens värdegrund för att ge en bild av hur de arbetar.

– Vår värdegrund bygger på den humanistiska människosynen och den palliativa vårdfilosofin. Vi ser alla människor, oavsett vilken åkomma de har eller var de kommer ifrån, alla människor har rätt till god omvårdnad och det kan vi ge, berättar Björn Grahn.

Rum med sammetsgardiner och choklad på kudden. Foto: Lotta Bergstrand.

Historisk satsning

– Det här är historiskt. Det här är en verksamhet som de öppnade i egen regi. De gör satsningen utifrån sitt engagemang för god vård och jag tycker att det är ett väldigt bra komplement till det offentliga. De visar att företagare kan göra bra insatser inom vård och omsorg. Det finns inte så många sådana här verksamheter i Dalarna och det måste finnas fler entreprenörer inom vård och omsorg. Det här är tjänster som vi alla kommer att efterfråga någon gång i livet, säger Sofia Jarl (C), regionrådskandidat i Dalarna som deltog på invigningen.

Balkong med utsikt över Ljustern. Foto: Lotta Bergstrand.


 

Delningar
Delningar