Medeltidsmarknad lockar tusentals

Margaretha Säterdal och Linnéa Dahlberg Aronsson. Foto: Lotta Bergstrand.

I helgen gick Medeltidsmarknaden i Borlänge av stapeln. Evenemanget har pågått i nio år och lockat tusentals besökare årligen.

Advertisements

– Det här är nionde året som vi kör detta men det är första året som vi är här på Rommehedslägret, vi har växt ur Gammelgården, säger Margaretha Säterdal som är en av de ansvariga för Södra Dalarnas medeltidsförening.

Medeltidsmarknaden pågår i två dagar och årets program var späckat med allt ifrån medeltida stridskonst till hantverkare och knallar. Här kunde man prova att skjuta med armborst, pilbåge och kasta kniv.

Advertisements

10-års jubileum
Nästa år firas tioårsjubileum och arrangörerna är mycket nöjda över Rommehedslägret och här får evenemanget möjlighet att växa.

– Nästa år vill vi ha ett brudpar, en medeltida vigsel. Vi har haft det förut, där brudparet bar tidsenliga kläder och även deras gäster, säger Margaretha.

Advertisements

Kottentré
Vid entrén uppmanades alla att ta en kotte ur en korg som man sedan skulle lägga i nästa korg. Vid närmare analys av förfarandet berättade arrangörerna att detta är medeltida folkräkning.

– I och med kottentrén så vet vi att det kom drygt 2000 personer igår, berättar Margaretha.

Niklas Hedström och Esbjörn Westman. Foto: Lotta Bergstrand.

Tipspromenad
Vid ett tält stod barnfamiljer i kö och barnen lyste av förväntan. De som kom ut bar på diplom.

– Hit kommer barnen efter en tipspromenad där de visat sig värdiga och svarat på frågor om de ridderliga dygderna. De får gå här över röda mattan och ställa sig på knä och då dubbar jag dem till riddare av Tuna Ting, säger Niklas Hedström.

– För mig och Ingrid på Bär och Plant så är detta vår höjdpunkt, säger Esbjörn Westman från Nyberget i Stora Skedvi som var klädd som munk dagen till ära.

 

 

 

 

Delningar
Delningar