Mätinstrument via mobilen kan visa var du slagit i en spik – visar forskning från Lantmäteriet

Mätinstrument kan mäta ner på centimetern. Foto: Lotta Bergstrand.


Inom jordbruket och byggsektorn har man länge kunnat mäta ner på centimetern var man har satt en planta eller slagit i en spik. Ny forskning från Lantmäteriet visar att tekniken nu kan bli tillgänglig för gemene man, meddelar Lantmäteriet i ett pressmeddelande.

Advertisements

Lantmäteriet menar att GPS-funktionen som vi bland annat har i telefoner bara kan mäta med några meters precision. Professionella användare har däremot länge använt sig av mer avancerad och dyrare utrustning som kan mäta ner på centimetern.

– Mina tester visar att den tekniken nu i viss mån också fungerar på mer konsumentvänliga produkter som en läsplatta, säger Martin Håkansson som är industridoktorand på Lantmäteriet.

Advertisements

Fyra globala system
Det är Martin Håkansson som har kommit fram till att tekniken kan bli tillgängligt för allmänheten. Han forskar på det som kallas noggrann positionering och vilka felkällor som uppstår när olika positioneringssystem interagerar med varandra. Lantmäteriet menar att det vi till vardags kallar GPS egentligen bara är ett av fyra globala system som används för att bestämma en position. En mer korrekt benämning för samtliga system är GNSS.

Signaler från satellit
Martin Håkansson beskriver att datainsamlingen för den del som allmänheten använder kommer från en observationstyp för en av signalerna som sänds ut från satelliterna. Mer avancerad utrustning som används av professionella aktörer klarar av att använda flera signaler och observationstyper. Den använder dessutom stöddata från en eller flera referensstationer för noggrann positionsbestämning.

Advertisements

Nya möjligheter
Forskningsresultaten visar att samma teknik går att använda i vanliga mobiler och läsplattor.

– Det skapar stora möjligheter för till exempel apputvecklare att utveckla nya tjänster framöver, säger Martin Håkansson.


Delningar
Delningar