Låga siffror för företagsamhet bland kvinnor och unga

Elisabeth Petersson i klädbutiken Femminile. "Jag trodde inte att det var så lågt." Foto: Lotta Bergstrand.

 

Ny färsk rapport från Svenskt Näringsliv för 2017 visar att av 1 191 företagsamma personer i Säters kommun är endast 8,4 procent kvinnor och 6,3 procent unga.

– Jag är förvånad över siffrorna, att det är under 10 procent som är kvinnor, jag trodde inte att det var så lågt, säger Elisabeth Petersson som driver klädbutiken Femminile i Säters centrum.

Advertisements

Hög andel företagsamma
Säters kommun ligger på den övre hälften på företagsamma, i procent 14,8. Högst företagsamhet i andel av befolkningen ligger Malung-Sälen med 16,9 procent. Lägst ligger Ludvika med 7,6 procent. Totalt är 11,6 procent av länets befolkning företagsamma, vilket är en ny toppnotering.

Nyföretagsamhet i Dalarna
Nyföretagsamheten går tillbaka och ligger nu på den lägsta nivån på fyra år. Nyföretagande för kvinnor och unga backar också. Leksand har den starkaste nyföretagsamheten men Rättvik har vuxit mest. Dalarna har Sveriges åttonde lägsta nyföretagarverksamhet.

Advertisements

Stor del äldre
22,1 procent av Dalarnas företagsamma personer är äldre än 64 år. Endast fyra län har en högre andel äldre. Rättviks kommun har den högsta andelen i länet med 27,7 procent. Detta är den tionde högsta andelen i Sverige. Borlänge uppvisar länets lägsta andel äldre med 17,8 procent. Säters kommun ligger på 22,4 procent.

Var tionde kvinna inom välfärdssektorn
Kvinnor står för 51 procent av företagsamhet inom välfärdssektorn. Mer än var tionde företagsam kvinna i Dalarna finns inom välfärdssektorn.

Advertisements

 

Delningar
Delningar