Kvinnor med högst inkomst delar mest jämställt på föräldrapenningen

Försäkringskassans kontor i Borlänge. Foto: Lotta Bergstrand.

 

Statistik från Försäkringskassan visar att högutbildade kvinnor och kvinnor med hög inkomst delar mest jämställt på föräldrapenningdagarna.

Advertisements

Försäkringskassan lanserade den 7 mars statistik för hur föräldrar till förstfödda barn år 2005 till och med 2015 fördelat sin föräldrapenning. Många föräldrar delar jämställt på föräldrapenningen under barnets första två år men det finns tydliga skillnader beroende på vad man har för utbildningsnivå, vilken inkomst man har och i vilket län man bor.

– Att kvinnors utbildning och inkomst spelar roll kände vi till sedan tidigare men vi visste inte att skillnaden var så stor, säger Alexandra Wallin, försäkringsdirektör för avdelningen Barn och familj på Försäkringskassan, via ett pressmeddelande.

Advertisements

Högre upp i landet sämre jämställda
Försäkringskassans statistik visar att Uppsala, Västerbotten och Stockholms län toppar listan med andelen flest jämställda föräldrapar. I de län som ligger lägre än rikssnittet, som exempelvis Jönköping, Kalmar och Kronoberg län, går förändringen mot ett mer jämställt uttag långsammare. Siffrorna visar också att ju högre upp i landet man kommer ju mindre jämställt.

Tjäna på jämställt
Försäkringskassan menar att det finns flera faktorer som gör att föräldrarna kan tjäna mer på att dela mer jämställt. Till exempel betalar många arbetsgivare ofta föräldralön som täcker upp för en del av inkomstbortfallet vid föräldraledighet. Många glömmer också att räkna med de långsiktigt negativa ekonomiska effekter det medför för kvinnor att vara borta från arbetet längre än män i form av sämre löneutveckling och lägre pension.

Advertisements

Delningar
Delningar