Kvarglömd mat på spisen orsakade stort pådrag i Säter

Stefan Wengelin, insatsledare på plats tillsammans med kåren gjorde en snabb insats för att förhindra brand. Foto: Lotta Bergstrand.

Vid klockan 21.51 på måndagskvällen larmades brandkår, polis och ambulans till en lägenhet i centrala Säter. Matrester i en kastrull var på väg att ta eld. Efter en snabb insats från räddningstjänsten var faran över.
Det var till en lägenhet på Vattugränd i centrala Säter som räddningstjänsten larmades. En granne på andra våningen hade känt röklukt. När brandkåren kom till platsen konstaterades att det var något som var kvarglömt på spisen.

Advertisements

– De hade glömt en kastrull på spisen. Det var så pass att det glödde lite och pyrde. Grannen ovanför kom ner och berättade att de känt röklukt. De som bor i lägenheten var hemma, men hade inte märkt något, säger Stefan Wengelin, kårchef i Säter och insatsledare på plats från Räddningstjänsten Dala mitt.

Brandvarnaren fungerade inte
I lägenheten fanns både brandsläckare och brandvarnare. Men eftersom de som befann sig i lägenheten inte hade uppfattat vad som höll på att hända utlöstes uppenbarligen inte brandvarnaren.

Advertisements

– Jag pratade med fastighetsägaren och han berättade att de nyligen satt in nya brandvarnare och brandsläckare men de fungerade inte. Jag bad fastighetsägaren att kolla upp det, säger Stefan Wengelin.

Känsligt område för brand
Trästaden Säter är mycket känslig för brand. Trähusen står tätt och just i det här området har de även ett högt kulturhistoriskt värde.

Advertisements

– Alla husen runt om här är högriskobjekt, hade det börjat brinna då hade det blivit mycket svårt, säger Stefan Wengelin.

Ambulans och polis
Ambulansen lämnade platsen vid 22.15, ingen uppges vara skadad. Vid samma tidpunkt anländer polisen. Strax före 22.30 lämnar brandkåren platsen, polisen är då fortfarande kvar.

Vattugränd, Säter. Foto: Lotta Bergstrand.

 

 

 

 

Delningar
Delningar