Företagsklimatet bättre i 13 av 15 kommuner i Dalarna – 9 kommuner på rankningens nedre halva

Näringslivs- och arbetsmarknadsenheten som har ansvar för kommunens näringslivsfrågor, har sitt kontor på övervåningen på Turistbyrån. Foto: Lotta Bergstrand.

Dalarnas företagsklimat utvecklas positivt. Hela 13 av länets 15 kommuner rankas högre i år jämfört med förra året visar Svenskt Näringslivs rankning av företagsklimatet, resultatet släpptes igår.

– Vi kunde redan i maj se att Dalarnas företagare upplever att företagsklimatet blivit bättre i de flesta av våra kommuner. Med dagens rankingresultat får vi svart på vitt att företagsklimatet i Dalarna även blir bättre jämfört med andra delar av landet. Det är viktigt. Vi vill vara ett attraktivt län där våra företag känner sig trygga i att växa och som får nya företag att vilja flytta hit, säger Teresa Bergkvist, regionchef på Svenskt Näringsliv i Dalarna.

Advertisements

Älvdalen klättrar mest i hela Sverige
13 av länets kommuner klättrar i årets rankinglista jämfört med 2016. Älvdalen är bäst. Förbättringen på 96 placeringar, från plats 204 till plats 108 ger dem titeln ”Sveriges klättrare”. Även Mora och Smedjebacken placerar sig på topp-10-listan av Sveriges klättrare.

Fler kommuner har en lång väg kvar
Säters kommun rankas till plats 160 och klättrade 12 placeringar från 2016 och är en av de nio kommuner från Dalarna som ligger på den nedre halvan av rankningen.

Advertisements

– Det är väldigt glädjande att se att företagsklimatet förbättras på bred front i Dalarna. Jag hoppas att det är en trend som fortsätter. För flera av våra kommuner har en lång väg kvar. Nio av våra kommuner ligger fortfarande på den nedre halvan av rankingen. Vi behöver bli bättre än så, säger Teresa Bergkvist.

Svenskt Näringslivs ranking baseras till två tredjedelar på företagens betyg av sin hemkommuns företagsklimat, vilka publicerades i maj 2017. Säters företagare önskar bättre förståelse för företagandet.  En tredjedel av rankingen utgår från statistiska variabler som bedöms påverka företagens förutsättningar och kommunens attraktivitet för nyetableringar.

Advertisements

Rättvik i toppen och Malung-Sälen i botten
Rättvik är den kommun i Dalarna som placerar sig högst i årets ranking, på plats 41 av landets 290 kommuner. Rättvik har satt som mål att nå en topp-50 placering 2017 och har sedan 2009 arbetat på bred front med att utveckla företagsklimatet. Målet infriades redan 2016 och den positiva trenden har fortsatt.

Rättvik har tagit krafttag i frågor som myndighetsutövning och upphandling. I dag är kommunen en förebild ute i landet. Många visar intresse av deras metod. En proaktiv och nära myndighetsutövning för företagare, vilken kommit att kallas ”Rättviksmodellen”, meddelar Svenskt Näringsliv i Dalarna.

Malung-Sälen tappar 78 placeringar i årets ranking och har den lägsta rankingplaceringen av Dalarnas kommuner.

– Det har varit ett turbulent år i kommunen, med dålig ekonomi och byte av kommunalråd. Kommunen har beslutat att lägga ned näringslivskontoret för att i stället lägga ansvaret för näringslivsfrågorna på kommunchef och kommunalråd. Jag hoppas att företagarfrågorna kommer högt upp på prioriteringsordningen under det kommande året, säger Teresa Bergkvist.

 

Läs tidigare artikel:
Säters företagare önskar bättre förståelse för företagandet

 

 

Delningar
Delningar