Falu lasarett erbjuder förlossningsspinal – gravid fembarnsmamma har inte fått information

Emma Bergqvist som väntar sitt sjätte barn har inte fått mycket till information om vare sig Epidural eller Spinal. Foto: Gunilla Bergstrand.


Landstinget Dalarna erbjuder nu förlossningsspinal på Falu lasarett. Förlossningsspinal är en ryggbedövning som används under de sista timmarna av förlossningen och vid själva utdrivningsskedet.

Advertisements

– Förlossningsspinal har efterfrågats av både förlossningskliniken och patienter. Det känns bra att vi kan ge ytterligare val av smärtlindring, säger Anna Mattsson, ST-läkare i anestesi och intensivvård på Falu lasarett via ett pressmeddelande.

Emma Bergqvist som bor i Hedemora men är uppväxt i Säter väntar sitt sjätte barn med sin man. Hon tycker att förlossningsspinal låter intressant.

Advertisements

Vad har du fått för information om detta?
– Ingenting. Men jag har bara varit på ett möte. Mina två sista förlossningar blev igångsatta för att få Epidural, säger Emma Bergqvist.

Kompletterande metod
Cirka en tredjedel av alla kvinnor som föder på Falu lasarett får epiduralbedövning.  Landstinget Dalarna menar att problemet är att när Epidural efterfrågas sent i förloppet så hinner den inte få önskad effekt. Därför erbjuds nu även förlossningsspinal som en kompletterande metod.

Advertisements

– Det här är ett förbättringsarbete. Det finns inga metoder som ger smärtfrihet men det finns smärtlindring som gör det mindre jobbigt och kan skapa kontroll i situationen. Smärtbördan under en förlossning ska vara uthärdlig, säger Magnus Hentzell, specialistläkare i anestesi och intensivvård på Falu lasarett.

Riskprofil
Landstinget Dalarna menar att Spinal har liknande riskprofil som Epidural. Den kommer främst att användas av omföderskor som behöver smärtlindring de två-tre sista timmarna under en förlossning.

Har du fått någon information om Epidural?
– Typ ingenting. Den information som jag fått är att det kan finnas en risk att värkarna stannar av, säger Emma.


Delningar
Delningar