Ehrlund lanserar ny mikrofon

Göran Ehrlund som bor i Säter tillverkar och utvecklar kända mikrofoner. Foto: Lotta Bergstrand.

 

Göran Ehrlund är mannen bakom Ehrlund Microphones som utvecklar studio- och livemikrofoner. Idag är Ehrlunds mikrofoner kända och säljs över hela världen. I närtid kommer en ny handmikrofon att lanseras.
Göran har sedan några år tillbaka flyttat in i släktgården i Pungmakarbo utanför Säter. Här på gården klurar han på diverse uppfinningar. Han flyttade till Säter 1987 men redan 1957 började han att utveckla mikrofoner. Mikrofonen till en egengjord ukulele är grunden till de världskända mikrofonerna.

Advertisements

– Jag har alltid hållit på med experiment. Det började med att jag byggde en ukulele i träslöjden. På den tiden började det att komma elgitarrer. Vi hade en radiogrammofon hemma så då gjorde jag en elektrisk ukulele, det var min första mikrofon, berättar Göran och skrattar.

Stort intresse för ljud
Ehrlund har varit egen företagare sedan 1984. Han har under åren haft många projekt som bland annat har han letat vattenläckor med hjälp av ljudutrustning.

Advertisements

– Jag har alltid varit intresserad av ljud, vibrationer och akustik. Problemlösningen är det som driver mig. Jag gjorde en utrustning för att leta reda på vattenläckor, man kunde lyssna på läckorna och ju närmare man kom ju högre ljud. Jag kunde precisera läckan på en 500 meters stäcka till en meter, berättar Göran.

Mikrofoner för musiker
Göran berättar att han har byggt studio för inspelning och han har arbetat med många svenska och utländska artister. Ehrlunds gör pickuper till instrument till studio- och livemikrofoner.

Advertisements

– I och med studiobygget så föddes idén om pickupen, det var 1979. Många kom med kontrabaser och det var problem att få dessa att låta bra. Då gjorde jag egna pickuper, säger Göran.

Ehrlund Microphones första handmikrofon är klar för lansering. Foto: Lotta Bergstrand.

Ny mikrofon
Snart kommer Ehrlunds nya handmikrofon ut till försäljning. Totalt har de 6 olika modeller. Mikrofonerna är bland annat kända för sina låga brusnivåer.

– Vi har länge haft förfrågningar om just handmikrofoner och nu har vi tagit fram en. Många har testat mikrofonen. Martin Stenmark har testat prototypen och han vill inte släppa den innan han har fått en ny, berättar Göran.

Ehrlund Microphones tillverkas i Siljansnäs i Dalarna.

Delningar
Delningar