Centerpartiet ger makten till Socialdemokraterna – ”De är fega”

Centerpartiet låter Socialdemokraterna få kommunstyrelsens ordförandepost i fyra år till. Bildmontage: Lotta Bergstrand.

Det hade kunnat bli maktskifte i Säters kommun om Alliansens partiföreträdare fått till ett samarbete. Men Centerpartiet valde än en gång att regera med Socialdemokraterna istället för med de borgerliga partierna. Centern ger dessutom makten till Socialdemokraterna.

– Jag är besviken över att det inte blir något maktskifte i Säter. Jag tycker Centerpartiet är fega som inte vågar lämna det ojämlika samarbetet med Socialdemokraterna, säger Helena Vådegård från Kristdemokraterna.

Advertisements

– Det får stå för henne, det kan inte jag svara på. Tycker hon det, så tycker hon det. Vi har sökt efter ett samarbete där vi kan bilda egen majoritet, säger Hans Johansson (C).

Tappade röster – får ändå ordförandeklubban
Kommunvalet 2018 blev ett katastrofval för Socialdemokraterna i Säter, de tappade tre mandat och har inte haft så få mandat sedan 1998. Ändå blir de kvar vid makten.

Advertisements

– Det blir jag, Mats Nilsson (S) som blir kommunstyrelsens ordförande. Centerpartiet fortsätter som vice ordförande i kommunstyrelsen. De andra platserna är vi inte klara med än, säger Mats Nilsson (S).

Eftersom ni tappade mandat och Centerpartiet gick fram i valet, kan man inte se det som att Centerpartiet borde fått ordförandeposten i kommunstyrelsen?
– Nu är det ju så att 11 mandat är fler än 8 mandat. Socialdemokraterna är störst, säger Mats Nilsson (S).

Advertisements

Har ni diskuterat en gemensam politik?
– Nej inte än, lite, men inget som vi vill gå ut med offentligt. Vi ska ta fram en politisk plattform, säger Mats Nilsson (S).

– Vi har ett program sedan tidigare och det kommer vi att revidera, det är ett arbete som påbörjas nu, säger Hans Johansson (C).

Vad har ni kommit överens om då, om ni inte har diskuterat politiken?
– Vi har kommit överens om hur vi ska fördela presidieplatser, säger Hans Johansson (C).

Kommit långt i förhandlingarna
Allianspartiernas företrädare uppger att de hade kommit lång i förhandlingarna med Centerpartiet. De hade även erbjudit ordförandeposten i kommunstyrelsen till Centerpartiet. De skulle alltså ha fått leda kommunen i ett Allianssamarbete. De avstod och gav ledarklubban till Socialdemokraterna.

– Det känns otroligt uppgivet och det är beklämmande att Centerpartiet sviker sina väljare som hoppats på ett maktskifte i kommunen, säger Caroline Willfox (M).

– Jag tycker att de även är svaga för jag tror att Centerpartiet inte vågade ta en huvudroll mot Socialdemokraterna i en ny majoritet, säger Helena Vådegård (KD).

Hur ser du på att du inte tar ansvaret att leda kommunen som Allianspartierna erbjöd, du väljer att sitta som viceordförande och ger Socialdemokraterna makten?
– Ingen kommentar till det, säger Hans Johansson (C).

Vem blir oppositionsråd?
– Jag blir oppositionsråd. Och jag ser fram emot det, vi kommer att bli en stark opposition, berättar Caroline Willfox (M).


 

Delningar
Delningar