”Ärlighet varar längst” – Diskussion om investeringsbudgeten i fullmäktige

Mats Nilsson (S) och Malin Hedlund (M) i diskussion om investeringsbudgeten. Foto: Lotta Bergstrand.

På kommunfullmäktiges sammanträde på torsdagen blev det en lång debatt om investeringsbudgeten för åren 2018-2020. Oppositionen ville synliggöra kostnader och majoriteten förlitar sig på eventuella bidrag.
Det var Malin Hedlund från moderaterna som föredrog den borgerliga oppositionens förslag till investeringsbudget. Den borgerliga oppositionen består av Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna. Oppositionsrådet Tommy Andersson (M) bidrog inte i någon större utsträckning i debatten.

Advertisements

– Den här gången är det roligt att diskutera budgeten då den innehåller ideologiska skillnader i investeringsbudgeten. Majoriteten lägger ett förslag som är grundat på bidrag och den borgerliga oppositionen lägger ett förslag grundat på ett ekonomiskt helhetsansvar, säger Malin Hedlund (M).

Bidrag till investeringar
Majoriteten i Säters kommun, Socialdemokraterna och Centerpartiet har sökt bidrag om cirka sju miljoner kronor för att färdigställa byggnationen på Stora Skedvi Skola. Om dessa bidrag inte erhålls finns inte täckning för detta i budgeten berättar Hedlund i sitt anförande.

Advertisements

– Den styrande majoriteten har också valt att göra det svårt att se att det är bidrag som ligger till grund för detta, det finns bara en totalbudget, säger Malin Hedlund (M).

Den borgerliga oppositionens förslag till investeringsbudgeten för 2018, 2019 och 2020 innebär att de extra kostnader som har uppkommit i och med byggnationerna vid Stora Skedvi skola synliggörs. 11,7 miljoner lägger de fram som extrakostnader.

Advertisements

Malin Hedlund (M) avslutar sitt anförande med att fråga majoriteten om hur de ska finansiera extrakostnaderna om bidragen inte beviljas.

Debatten tog fart
– Jätteintressant att jag får den frågan om var pengarna ska tas ifrån, sen är det jätteintressant att nästan se en budget från oppositionen. Den får jag dessutom på sittande bord, jag har aldrig sett det här förut, säger Mats Nilsson, socialdemokratiskt kommunalråd.

Nilsson fortsätter att framföra att oppositionen lägger till något som Säters kommun ska få bidrag till.

– Vår budget för investeringarna vid skolan i Stora Skedvi var 91,4 miljoner, sen la vi till 6,5 miljoner plus 1,3 miljoner för en multisportarena. Jag förstår inte hur ni tänker. Ska vi inte räkna med det vi får i bidrag, säger Mats Nilsson (S) och räknar upp fler exempel.

– De exempel du tar upp Mats, det är bidrag som var beslutade innan kommunen räknade in dem i budgeten. Det är ansvarsfullt. Och sitt inte här och säg att du inte har sett detta, vi har tagit upp detta i samhällsbyggnadsnämnden och i kommunstyrelsen, säger Malin Hedlund (M).

– Det här budgetförslaget har inte varit uppe i kommunstyrelsen så länge jag har varit ordförande. Vi måste hålla oss till sanningen. Ärlighet varar längst, jag vill att vi lägger en budget som är så nära de kostnader vi har, säger Mats Nilsson (S).

Majoritetens förslag vinner och därmed röstades den borgerliga oppositionens förslag ner.

 

 

Delningar
Delningar