Antalet sålda småhus i Sverige minskar

Nedgången i antalet försäljningar beror på att utbudet av villor är ännu lägre än tidigare, meddelar Lantmäteriet. Foto: Lotta Bergstrand.

Omsättningen på småhusmarknaden minskar kraftigt. Antalet sålda småhus minskade med 17 procent under andra kvartalet 2017 jämfört med samma period förra året visar Lantmäteriets rapport Fastighetsfakta.

Advertisements

Antalet sålda småhus i Sverige minskar, enligt Lantmäteriet, som ansvarar för Sveriges fastighetsregister. Totalt såldes 13 761 småhus i Sverige under andra kvartalet 2017, jämfört med 16 567 under samma period förra året.

Utbudet sämre
Den största minskningen skedde i Västmanlands län med 28 procent. Även i Dalarna och Jämtlands län minskade antalet försäljningar kraftigt; med 26 respektive 25 procent.

Advertisements

– Nedgången i antalet försäljningar beror på att utbudet av villor är ännu lägre än tidigare. Alternativen på bostadsmarknaden är få och många hushåll väljer sannolikt att bo kvar, trots att de önskar ett annat boende för det skede i livet de befinner sig i. När det gäller fritidshusen, som även de ingår i statistiken, kan amorteringskravet ha varit hämmande för omsättningen även om vi inte kan se det i våra siffror, säger Henrik Roos, fastighetsanalytiker på Lantmäteriet via ett pressmeddelande.

 

 

Advertisements
Delningar
Delningar